*** Antes de hacerte comentarios, por favor lee esta presentación ***

miércoles, 10 de junio de 2009

Figueres vol ser pionera

Figueres vol ser pionera en tenir infraestructures autosuficients d´energia aplicant la força del vent

Segons ha explicat Geli, l'actual equip de govern està molt interessat en aplicar la tècnica que va presentar en el projecte del Centre Cultural Joaquim Xirau on es projectaven 200 barres de fibra de 50 metres, per autoalimentar d'energia a l'edifici gràcies a la força de la tramontana i segons ha avançat s'està investigant en aquesta línia.

L'arquitecte figuerenc ha explicat que si bé el projecte del Centre Xirau, encàrrec de l'anterior govern presidit per Joan Armangué i pressupostat en 2,5 MEUR, estava aturat, no ho estava en canvi el seu fonament que era l'autoalimentació energètica a través de la força del vent.

Enric Geli Ruiz (Figueres, 1968) no ha volgut avançar més d'aquest projecte local amb l'actual equip de govern però sí ha indicat que des del seu estudi d'arquitectura Cloud 9 de Barcelona, des d'on s'ha dissenyat la reforma de l'Aquari de Nova York o el MediaTic de Barcelona, entre altres projectes internacionals, s'estava treballant en les energies renovables i en la sostenibilitat i més concretament en l'energia eòlica. Per això ha creat la plataforma Energy Attack que proposa crear camps eòlics a Síria. Geli Ruiz és un dels màxims exponents de l'arquitectura orgànica i tecnològica on els edificis són per ell formes de transmetre coneixement.

La natura i l'equilibri entre l'home i la natura estan sempre present en el seus projectes. Els seus edificis prenen vida autosuficient gràcies a les noves tecnologies, són evolutius i interactius amb la natura, ja que, tal com ha explicat, aquests es nodreixen de l'espai natural. Alguns d'ells són pioners i extraordinaris que es poden veure a l'Alt Empordà com la Villa Bio a Llers i la Villa Nurbs d'Empuriabrava. Aquestes dues cases són un clar exemple de la seva visió del que ha de ser l'arquitectura del segle actual. Al seu entendre, els edificis han de produir energia i no ser-ne consumidors. 'El model d'Obama d'independència el podríem tenir des dels edificis', ha dit Geli tot afegint: 'Ara depenem del gas de Rússia i del nord d'Àfrica, però la nostra economia no pot dependre d'això'.

Per ell, el lema fonamental de l'arquitectura és l'energia i l'output d'aquest model és l'equilibri amb el medi ambient i un augment de la petjada ecològica i de les energies netes'. 'Cal deixar de banda en lobby del petroli i apostar pels cotxes d'hidrogen, com una nova fórmula de transferència d'energia', ha dit l'arquitecte figuerenc, qui malgrat la seva projecció internacional creu que cal tenir el compromís amb la terra d'origen i portar valor afegit. 'Recomano que la gent viatgi, que tingui accidents culturals pel món, però que també que la gent torni a la seva arrel amb molta força per activar-la perquè la crisi és global i Figueres, en aquest cas també està immersa en el canvi climàtic i cal portar solucions tecnològiques i de pensament per aplicar-les aquí'.

[Font]

1 COMENTARIOS:

Anónimo dijo...

Hola, podrieu actualitzar una mica el blog?